Verduurzaming woning

Lees hier wat de voordelen zijn van het verduurzamen van je woning

Inleiding

Wat is verduurzaming van een woning? Verduurzaming van een woning houdt in dat er maatregelen worden genomen om de woning energiezuiniger en milieuvriendelijker te maken. Dit kan door het toepassen van isolatie, overstappen naar duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen, of door gebruik te maken van efficiëntere verwarmings- en koelingsystemen. Het doel is om het energieverbruik en de CO2-uitstoot van de woning te verminderen.

Waarom is het belangrijk om je woning te verduurzamen? De verduurzaming van woningen is van groot belang voor het milieu, maar biedt ook voordelen voor de bewoners zelf. Enerzijds draagt het bij aan de strijd tegen klimaatverandering en milieuvervuiling. Anderzijds kan het leiden tot lagere energierekeningen en een comfortabeler binnenklimaat. Het is dus een win-winsituatie voor zowel het milieu als de portemonnee en het woongenot.

Voordelen voor het milieu

Verminderde CO2-uitstoot

De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de totale CO2-uitstoot. Door woningen te verduurzamen en over te stappen op duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen, kan deze uitstoot drastisch verminderd worden. Elke woning die verduurzaamd wordt, helpt dus in de strijd tegen klimaatverandering.

Efficiënter gebruik van natuurlijke hulpbronnen

Conventionele verwarmingssystemen op basis van fossiele brandstoffen verspillen veel energie. Door over te stappen op efficiëntere systemen zoals warmtepompen, kan er veel bespaard worden op het gebruik van schaarse natuurlijke hulpbronnen zoals aardgas en olie.

Lagere milieu-impact

Naast de vermindering van CO2-uitstoot, leidt verduurzaming ook tot een lagere algemene milieu-impact. Er is minder winningsactiviteit nodig voor fossiele brandstoffen en er hoeft minder afval en vervuiling te worden verwerkt in elektriciteitscentrales. De ecologische voetafdruk van de verduurzaamde woning is dus lager.

Comfort en gezondheid

Betere luchtkwaliteit binnenshuis

Een goed geïsoleerde en goed geventileerde woning zorgt voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis. Vocht, schimmels en andere luchtverontreinigers krijgen minder kans, wat de luchtwegen en de algemene gezondheid ten goede komt. Een warmtepomp voorkomt ook de verbranding van fossiele brandstoffen binnen de woning.

Constanter binnenklimaat

Met goede isolatie en een efficiënt verwarmings- of koelsysteem is de temperatuur in een verduurzaamde woning beter te regelen, zodat het binnen niet te warm of te koud wordt. Dit draagt bij aan een aangenaam wooncomfort het hele jaar door.

Minder geluidshinder

Goede isolatie houdt niet alleen de warmte binnen, maar zorgt er ook voor dat geluiden van buiten minder binnendringen. Dit resulteert in een rustige woonomgeving met minder geluidsoverlast van verkeer of de buren.

Voorbeelden van verduurzamingsmaatregelen

Isolatie

Een van de belangrijkste manieren om een woning te verduurzamen, is het isoleren van vloeren, muren en daken. Goede isolatie vermindert de warmteverspilling enorm, waardoor verwarmingskosten flink omlaag kunnen gaan. Voorbeelden van isolatiematerialen zijn glaswol, steenwol en piepschuim. Door de woning goed te isoleren, blijft de warmte beter binnen en hoeft de verwarming minder hard te werken.

Energiezuinige verwarming

Oudere cv-ketels en verwarmingssystemen zijn vaak inefficiënt en veroorzaken veel uitstoot van broeikasgassen. Vervangen voor een moderne hr-ketel of een warmtepomp is een must voor wie aan verduurzaming wil doen. Warmtepompen maken gebruik van buitenlucht, bodemwarmte of warmte uit ventilatielucht en hebben dus geen fossiele brandstof nodig. Ze leveren tot wel vier keer meer warmte dan ze aan energie verbruiken.

Dubbel glas

Door enkel glas te vervangen voor goed isolerend dubbel, of zelfs triple glas, kan veel warmteverlies via ramen en deuren worden tegengegaan. Hierdoor is minder verwarming nodig om de woning op temperatuur te houden. Moderne beglazing gaat bovendien langer mee en is beter bestand tegen tocht en condensvorming.

Zonnepanelen

Een manier om je energievoorziening duurzaam op te wekken, is met zonnepanelen. Deze panelen vangen zonlicht op en zetten dat om in elektriciteit voor huishoudelijk gebruik en eventueel om terug te leveren aan het net. Door zonnepanelen te combineren met een warmtepomp of groene energieleverancier, kan een woning volledig duurzaam van energie worden voorzien.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel. Dit slimme systeem haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of ventilatielucht en gebruikt die om de woning te verwarmen. Een warmtepomp verbruikt zo'n 75% minder energie dan een hr-ketel op gas. Voor elke 1 kWh elektriciteit die de pomp verbruikt, levert deze 3 tot 5 kWh warmte.

Gratis je woning verduurzamen?

Kijk of je in aanmerking komt voor ons optop-project. Op basis van een aantal vragen kunnen wij een inschatting maken of je woning in aanmerking kan komen.

Gratis je woning verduurzamen?

Kijk of je in aanmerking komt voor ons optop-project. Op basis van een aantal vragen kunnen wij een inschatting maken of je woning in aanmerking kan komen.

Gratis je woning verduurzamen?

Kijk of je in aanmerking komt voor ons optop-project. Op basis van een aantal vragen kunnen wij een inschatting maken of je woning in aanmerking kan komen.